Zwolle rondom de Peperbus

Kijk op Zwolle van boven

Zwolle is dynamisch en gezellig. Maar ook met hele rustige, groene plekken zoals de parken, de singels rondom de stadsgrachten en een schitterende groene omgeving die altijd dichtbij is. Ook op het water is Zwolle te beleven, want de stad ligt heel mooi tussen de rivieren de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water.

U vindt ons onder de Perperbus!

De Peperbus in Zwolle is een begrip in Nederland. Zoals Utrecht de Domtoren heeft en Groningen de Martini heeft Zwolle zijn Peperbus. Ze is samen met de Sassenpoort het beeldmerk van de stad en bepaalt nog steeds dominant de skyline van Zwolle.

En waar vindt u Eetcafé De Kleine!

Direct onder de e Peperbus in de LUTTEKESTRAAT 22

Overnachten in Zwolle.

Zwolle ontdekt u niet in één dag. Wilt u overnachten in een (luxe) hotel, een knusse bed & breakfast of genieten van de prachtige natuur op een camping? 
Zwolle biedt een ruime keuze aan bijzondere accommodaties om van uw welverdiende nachtrust te genieten. Logeren in een oude burgemeesterswoning, een voormalige gevangenis, een Jugendstilpand, een gerenoveerd pakhuisje of een hooiberg, in Zwolle is het mogelijk’.

Zwolle, de stad van de blauwvingers.

In de Middeleeuwen maakten de steden Zwolle en Kampen elkaar het leven zo moeilijk mogelijk. De Zwollenaren hadden een bijnaam voor de Kampenaren: Kampersteuren. De scheldnaam voor de Zwollenaren was ‘Blauwvinger’ omdat zij meineed gepleegd hadden ten opzichte van de Hertog van Gelre.Een andere verklaring kwam later, toen Zwolle het klokkenspel, uit de Grote Kerk, te koop aanbood aan Kampen. De Kampenaren gingen hiermee akkoord en kwamen op een dag met een wagen vol met geld. Het waren allemaal vierduitstukken en de Zwollenaren kregen blauwe vingers van het tellen van de koperen munten.

Het lied ‘ik ben een Zwollenaar’ staat voor veel inwoners symbool voor het gevoel Zwollenaar te zijn.

Ik ben een Zwollenaar, 
een echte Zwollenaar. 
Ik doe niet vaak zo raar, 
in ’t volle openbaar. 
Onder de Peperbus, 
is ’t leven altijd knus. 
Bekijk mijn vingers maar, 
ik ben een Zwollenaar!

Museum de Fundatie.

Op amper 3 minuten wandelen van ons terras vindt u het museum de Fundatie, een niet te missen bezienswaardigheid in Zwolle. In 2012/2013 kreeg het prachtige voormalige Paleis van Justitie een in het oog springende ellipsvormige opbouw, bekleed met 55.000 wit-blauwe tegeltjes. In ‘de Wolk’ zijn twee nieuwe tentoonstellingszalen ingericht.

Een immens raam geeft een adembenemend uitzicht op de historische binnenstad van hanzestad Zwolle. En binnen genieten de bezoekers van de vaste collectie, die bestaat uit absolute meesterwerken uit vier eeuwen kunst. Denk aan grote namen als Turner, Canova, Van Gogh, Degas, Mondriaan, Marc, Archipenko, Picabia, Pechstein, Chagall, Marini en Picasso !

Winkelen in gastvrij Zwolle.

Zwolle is niet alleen de grootste shopstad van Overijssel, maar ook de meest veelzijdige. Met honderden winkels in alle soorten en maten, van grote namen tot kleine speciaalzaken, vindt een groeiende groep shoppers altijd wel iets van hun gading. Gezellige terrassen en knusse winkeltjes maken de binnenstad van Zwolle, samen met de gemoedelijke sfeer, tot een stad waar het goed toeven en winkelen is. Alvast een indruk van de vele winkels krijgen? 
Al struinend door de winkelstraat of de aangrenzende steegjes komt u bijzondere winkels tegen. Het winkelgebied concentreert zich voornamelijk in de straten rond de Diezerstraat. De straten als de Luttekestraat, de Sassenstraat, de Melkmarkt, de Assendorperstraat en de Thorbeckegracht herbergen leuke boetiekjes en de meer exclusieve winkels. De straten liggen op loopafstand van elkaar

Waanders In de Broeren.

Waanders In de Broeren is veel meer dan een boekwinkel; een ongekende wereld waarin je verrassend kunt winkelen, lekker kunt eten en drinken in de brasserie of genieten van een lezing, concert of tentoonstelling. Landelijk is boekwinkel Waanders in de Broerenkerk in Zwolle al volop in het nieuws geweest, maar nu is er ook internationaal aandacht voor de bijzondere transformatie van kerk naar boekwinkel.

“Perfect for bibliophiles! 15th Century cathedral is transformed into a book shop” schrijft de Britse krant Daily Mail op de website. De krant heeft vooral aandacht voor hoe bijzonder het is dat het de architecten gelukt is om drie etages voor de boekwinkel in de kerk te creëren zonder dat de kerk erdoor is aangetast. Het ontwerp heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen.

Bokbier in Zwolle.

Feestelijke introductie van bokbier in Zwolle. Begin oktober trekt ieder jaar een bonte stoet van paardenkarren, blaaskapellen en een stadsomroeper laat weten dat er in Zwolle weer bokbier wordt geschonken. Raspaarden van Grolsch, Palm en Heineken lopen een verschillende route langs 25 kroegen in de binnenstad, waar deelnemers hun eerste ‘bokje’ van het jaar mogen proeven.

PEC Zwolle.

PEC Zwolle is in 2012 voor de derde keer in de historie kampioen van de Jupiler League geworden, en in 2014 veroverden ze de KNVB Beker door in de finale in de Rotterdamse Kuip AJAX te verslaan. Na beide kampioenschappen werd PEC Zwolle gehuldigd tijdens een boottocht door de Zwolse stadsgracht.